Komposition: Sådan komponeres et værk med billedekomposition

Hvad er komposition? Dette spørgsmål står ofte i centrum for diskussioner om billedkunst, og svaret er langt mere komplekst end blot en definition. Komposition inden for billedkunst er en række systemer, teknikker og principper, der styrer arrangementet af elementer i et kunstværk. Fra det klassiske gyldne snit til moderne eksperimenter med lys og rummelighed – komposition spiller en afgørende rolle i at skabe harmoni, balance og visuel interesse i et kunstværk. Her vil vi udforske nogle af de værktøjer, du kan benytte til at skabe kompositioner, der fanger øjet og bevæger sjælen.

Hvad betyder komposition?

I billedkunst refererer “komposition” til den måde, hvorpå elementerne i et kunstværk er arrangeret eller sammensat. Dette inkluderer placeringen af linjer, former, farver, teksturer og andre visuelle elementer inden for rammerne af billedet eller værket. Målet med en komposition er typisk at skabe harmoni (eller uro), balance, interesse og følelsesmæssig eller visuel appel i det færdige kunstværk. Et velkomponeret værk, kan tiltrække beskuerens opmærksomhed, formidle en bestemt stemning eller budskab og generelt give en æstetisk oplevelse.

Hvordan laver man en komposition?

At skabe en komposition i billedkunst indebærer at organisere elementer som linjer, former, farver, teksturer osv. på en måde, der skaber harmoni og balance i det færdige værk.

Systemer og teknikker til komposition

Her følger nogle systemer og teknikker til komposition af billedkunst, som du kan bruge når du skaber værker. Der findes mange, og en del kunstnere har opfundet deres egne. En del arkitekter har fx sindrige talopbyggede systemer, som de anvendte til at få harmoni og skønhed ind i deres værker. Det drejer sig om arkitekter som van der Laan, Le Corbusier m.fl.

  1. Det gyldne snit eller Den gyldne proportion: Dette er en af de mest kendte og anvendte metoder til komposition. Det gyldne snit opdeler billedets overflade i forholdet mellem to dele, hvor forholdet mellem den større del og den mindre del er det samme som forholdet mellem hele billedet og den større del. Dette skaber visuel balance og harmoni.
  2. Reglen om tredjedele: Dette er en anden populær teknik, hvor billedet opdeles i ni lige store sektioner ved hjælp af to vandrette og to lodrette linjer, der skaber et gitter. Elementerne i kompositionen placeres derefter langs disse linjer eller deres skæringspunkter for at skabe balance og interesse.
  3. Symmetri og asymmetri: Symmetri involverer at opdele billedet i to ensartede halvdele, mens asymmetri indebærer en mere tilfældig eller ubalanceret placering af elementer. Begge teknikker kan bruges til at skabe forskellige æstetiske effekter afhængigt af det ønskede resultat. (OBS symmetri har det med at medføre stilstand og vil af mange (klassisk) professionelle kunstnere og kunstkendere opfattes som uprofessionelt og kedeligt.
  4. Linjer og retninger: Brug af linjer og retninger i kompositionen kan styre seerens opmærksomhed og skabe bevægelse gennem billedet. Vandrette linjer kan føre øjet fra side til side, mens lodrette linjer kan skabe en følelse af højde eller dybde.
  5. Kontrast: Kontrasten mellem elementer som farver, former, teksturer osv. kan tiltrække opmærksomhed og skabe visuel interesse i kompositionen.
  6. Diagonal komposition: Elementerne i billedet er arrangeret langs en diagonal linje, hvilket skaber bevægelse og dynamik. Diagonaler kan tilføje energi og spænding til kompositionen.
  7. Cirkulær komposition: Elementerne i billedet er arrangeret omkring et centralt punkt eller en cirkel, hvilket skaber en følelse af bevægelse og enhed. Dette kan bruges til at skabe en følelse af helhed og sammenhæng i kompositionen.
  8. Rytme og gentagelse: Gentagne former, linjer eller mønstre kan bruges til at skabe rytme og bevægelse gennem kompositionen. Dette kan tilføje interesse og struktur til billedet.
  9. Dybdekomposition: Brug af forskellige lag eller planer i kompositionen kan skabe en følelse af dybde og rumlighed. Dette opnås typisk ved at placere elementer i forgrund, mellemgrund og baggrund.
  10. Fokuskomposition: Et eller flere elementer i billedet er skarpt i fokus, mens resten af billedet er sløret eller mindre detaljeret. Dette kan bruges til at fremhæve det vigtigste motiv og skabe en følelse af dybde.
  11. Negative rum: Negative rum refererer til de områder i kompositionen, der ikke er fyldt med objekter eller former. Disse områder kan bruges til at skabe balance og kontrast med de positive rum, hvor objekter er placeret.
  12. Linjer: Linjer eller former i kompositionen oprettes for at lede seerens øjne gennem billedet, skabe bevægelse og forbinde forskellige dele af værket.
  13. Lys og skygge: Brug lys og skygge til at skabe form, volumen og rumlighed i kompositionen. Dette kan bidrage til at fremhæve visse dele af billedet og tilføje drama og stemning.
Scroll to Top