Mød en kunstner: Annika Dantoft – Min vej til kunsten

I denne artikel hører vi Annika Dantofts historie om hvordan hun blev kunstner.

I dag er jeg utrolig taknemmelig for at have fundet min vej i verden og den støtte, jeg har fra min mand, forældre og venner.

annikadantoftart
Annika Dantoft


Et arbejde, som jeg står op til med stor interesse for dets udfordringer og evige udvikling. Min indre kasse med inspiration bliver kun større og større, hvilket driver mig fremad.
Fremtiden ser spændende ud!

Begyndelsen på kunstnerkarrieren

Blyantstegning har altid fascineret mig for dets muligheder. I mine børneår tegnede jeg meget mine yndlingskarakterer fra tegnefilm m.m. Jeg tegnede over mellemlagspapir, hvor jeg kunne se igennem til en udskrift under og dermed kopiere linjerne. Derefter blev heste især en indflydelse med deres flotte udstråling, da mit fritidsliv foregik på byens rideskole. 

Familien støttede mine interesser, så jeg havde adgang til udstyr såsom blyanter og farver. Mine kreationer fra skolen fik en plads på væggen eller hylden, hvor flere stadig sidder endnu. 

annikadantoftart
Visdommens Kraft 50×70 beskåret

Jeg har altid haft en kærlighed for alle dyr og natur. Dette ses også i min kunst i dag. Hestene gav mig selvtillid og min barndomshund var min bedste ven, som delte mine eventyr i naturen omkring vores hjemby. Dyr er et skønt motiv og deres komplekse udseende har drevet min trang for detaljer i tegninger og senere maleri. 

Besvær med at vælge en karriere

De mange muligheder indenfor uddannelser var ikke nyttigt for mig. Det var selvfølgelig lærerigt at prøve tingene af og dermed blive mere afklaret med mine kerneværdier, såsom frihed, kreativitet og selvstændighed. Igen var naturen og dyr en drivfaktor og både dyrepasser og anlægsgartner blev afprøvet. Dog oplevede jeg en mangel på selvtillid og sociale evner, så praktikken blev ikke en stor succes. 

Til sidst fandt jeg en kortere videregående uddannelse, som oplyste min nuværende vej. Som uddannet Jordbrugsteknolog med speciale i heste, fandt jeg nu viden i rygsækken, som vil hjælpe mig på vej i den rigtige retning. Viden om ledelse, regnskab, markedsføring og forretningsudvikling gav mig et fundament til at bringe min kreativitet til en levevej. 

Min morfar var kunstner, som både malede og lavede smedejern. Familien fortalte om ham og en ide begyndte at simre. Da jeg stod og ville tage skridtet mod at blive kunstmaler, var det et nemt valg. Fundamentet var lagt, økonomien var ikke en hindring og hjælpen var tilgængelig – nu var det bare om at skabe et nyt arbejdsliv og tro på mine evner.  

Arbejdet som selvstændig kunstner

I starten af min nye karriere i 2018 blev mine malerier givet næsten gratis til venner og familie. Her brugte jeg få timer i løbet af ugen på at male ved siden af skolen. Jeg fik lavet et arbejdshjørne i stuen ved et vindue. Her brugte jeg oftest de billigste materialer, jeg kunne finde i f.eks. Harald Nyborg eller Bilka.

Jeg oplevede snart en stor ros fra mine kunder. Her begyndte jeg at stige i pris, så det langsomt nærmede sig en timeløn på 100 kr. Min partner fik også hurtigt øje på mit ’talent’ for detaljer og farver. Han har siden presset på og hjulpet mig meget med markedsføring.

Det første år gik meget med at male landskaber og enkelte dyr på små lærreder med akrylmaling. Senere fik jeg malet et vellykket portræt af mine forældres hund, som viste hans glade personlighed. Det gav en interesse for nye bestillinger.

Galleri i Sønderborg

Derefter opdagede et galleri i Sønderborg mine malerier. Det gav mig muligheden for at have en væg i galleriet et par måneder i 2019. Dette var en fantastisk og spændende oplevelse.


Her steg jeg endnu engang mere i pris, da jeg brugte mere tid på hvert maleri. Jeg følte, at prisen skulle sættes efter arbejdstimer, en nogenlunde timeløn og evnen til at sælge.
Jeg tog desuden inspiration fra andre kunstneres prissætning, der arbejde med akrylmaling, samme størrelse maleri og lignende motiver. 

Inspiration i andres værker

Ved at kopiere malerier fra videoer, hvor jeg fulgte malerens fremgang, lærte jeg rigtig meget. På denne måde fandt jeg både frem til en god farvepalette og andre materialer, som kunne arbejde for mig og ikke imod mig.

Jeg havde et stort fokus på at finde dygtige kunstnere på YouTube, som kunne give mig deres tips og tricks. Alt fra salg, kreativitet og teknikker. Sikke mange videoer jeg har set. Bare lige for at gennemskue deres måde at holde penslen på eller rækkefølgen på lagene på lærredet.

Jeg skulle sælge min kunst

Metoder til at skaffe nye kunder på blev et fokus. Min mand hjælper mig med at give så mange visitkort ud, som overhovedet muligt.
Jeg er blevet en del af flere forskellige kunstgrupper og salgssider på Facebook.
Derudover har jeg lavet give-aways i forbindelse med at nå et nyt antal følgere.

Opstart af virksomhed

Så i 2020 begyndte salget at tage fart. Det blev tid til at oprette min virksomhed. Puuh, dette var en stor læringsproces. Jeg skulle være sikker på at forstå SKAT og vælge den rigtige type virksomhed. Her valgte jeg en PMV – Privatejet Mindre Virksomhed. Virksomheden ’Annika Dantoft Kunst’ blev oprettet i januar 2021. 

Nu blev det pludseligt så officielt at jeg er kunstmaler. Det gav derfor mening at gå mere op i kvaliteten af mine materialer og arbejdsrum. Efter huskøb i december 2020, fik jeg organiseret mit nuværende arbejdsområde med godt lysindfald. Her har jeg også plads til alle mine ting og mulighed for at male på større lærreder.

Mine kunstnerartikler

Mine materialer er mangfoldige.

Det er lige fra små ting, som tape til at fastgøre gennemsigtigt folie på min palette, til mine staffelier, som kan pakkes sammen eller holde store lærreder.
Jeg har et forklæde til at beskytte mit tøj.

Alt hvad der omhandler akvarelmaleri, såsom tykt papir, maling, vandkrus og hvid gouache. Til akrylmalerier har jeg mange akrylfarver, pensler, paletteknive til specielle teknikker, bomuldslærreder, køkkenrulle, gesso til at give lærredet mere tekstur og en barstol at sidde på. 

Min kreative proces 

Min kreative proces har ændret sig meget igennem de sidste par år. I starten brugte jeg ikke mange timer på ét maleri, hvor nu bruger jeg gerne 15 timer henover nogle dage. Jeg har ofte mere end ét maleri i proces ad gangen. 

Min inspiration udspringer fra mine mange naturoplevelser, hvor jeg tit støder på smukke landskaber og dyreliv. Det er i naturen jeg føler mig fri og dette er her min lyst til at male følelserne på lærredet. Jeg er ofte overvældet af mine følelser og indtryk af oplevelser. Dette har også udsprunget sig i depressioner, hvor trangen til, at slippe fri fra udefrakomne krav og retningslinjer, var så stort et behov, at intet andet føltes rigtigt. 

Det første lange stykke tid af min kunstnerkarriere gik på detaljearbejde, og at få en vis realisme i mine malerier.
Nu eksperimenterer jeg meget mere i farver, lys, kompositioner og koncepter. Her oplever jeg endelig en følelse af at slippe fri og blive til den, jeg virkelig vil være.

Maleriet bliver til

Forventningsafstemning med kunden

Uanset hvilket motiv, jeg maler, starter jeg med at planlægge arbejdet med kunden ved bestillinger. Her er det størrelsen af lærredet, eventuelle deadlines, farver, detaljegrad, betaling og aflevering som kommer på plads.

Egne projekter har ofte et fokus på øvelse. Her prøver jeg, at sammensætte farver på en ny måde eller øve mig i dybde og lysets effekt. 

Skitsering med billedbehandling

Så starter jeg med at redigere mine inspirationsfotos, så en god komposition optræder. Derefter tones lærredet og kompositionen skitseres op på lærredet, enten med blyant, kridt eller maling. Her bruger jeg et gitter hvis motivet skal være meget præcist.
Farverne vælger jeg at gøre en smule mere intense end på fotoet.

Maleprocessen

Så starter jeg med at give hele lærredet det første lag maling. Dette giver mig allerede en god ide til, om farverne og proportionerne giver mening. Her kan jeg finde på at redigere lidt på motivet.
Så arbejder jeg længe på at få en stor nok kontrast mellem lys og skygge så maleriet får dybde og følelse.
Til sidst får jeg detaljerne frem i billedet. 

Udstillinger

Galleri

I 2021 har jeg i alt 2 udstillinger og en bazar med bod.
Den ene udstilling på Domus i Vejle (Kunstgalleri beliggende Ved Sønderåen 1, 7100 Vejle) har været udsat nogle gange pga. epidemien.
Her fandt én af arrangørerne mig via Facebook. Han synes godt om mine malerier og gav mig også info om den anden udstilling i Billund. 

Bazaren vil foregå i Rødding, hvor jeg vil have to borde til rådighed. 

Når det gælder udstillinger og gallerier, har jeg ikke den store erfaring. Jeg har været heldig, at folk har opdaget mig og dermed kontaktet mig om at få noget arrangeret. Dog er jeg i gang med selv, at få etableret en vej til disse muligheder.

Netværk for kunstnere

Her er jeg f.eks. blevet medlem af ’Kunstner Fabrikken’ hvilket er et netværk for kunstnere, som ønsker at tage deres kunst seriøst.

Salg, salg, salg

Derudover giver jeg mange visitkort fra mig, både til mekaniker og bankrådgiver m.m.
Så holder mig opdateret på Facebook grupper, avisartikler og søger efter markeder.
Det er langsomt ved at synke ind, at for at sælge min kunst, skal jeg gøre mig synlig!

Illustrationsopgave kom ind via netværk

Noget som også kom helt bag på mig, var at min fætter kontaktede mig angående hans næsten færdige novelle. Det er den første, han har skrevet og udgivet. Her fik jeg den fantastiske mulighed at samarbejde med ham og designe/ male forsiden til hans novelle, som nu er til salg.

Man kan altså være heldig at få hjælp og spændende oplevelser udefra. Det hjælper dog at have en finger på pulsen og se, hvad der rører på sig derude.

Fremtiden

Fremadrettet vil min opmærksomhed pege mod at gøre mig selv synlig for potentielle kunder og udstillinger m.m. Derudover vil jeg eksperiementere med egne projekter, prøve nye ting af og stadig holde en god kundekontakt. 

Her er nogle af mine seneste værker, hvor nogle endda er klar til et nyt hjem. 

Aftenstund ved havet
Aftenstund ved havet
Opdagelse beskåret
Opdagelse beskåret
Stormsky beskåret
Stormsky beskåret
Scroll to Top
%d bloggers like this: