Vilhelm Hammershøi

hammershøi

Den danske kunstner Wilhelm Hammershøi er mest kendt for sine stilrene og enkle interiørmalerier, hvor der ofte kun er et par personer, en enkelt stol eller et vindue i det ellers tomme rum. Hammershøi var en af de første kunstnere, der for alvor tog interesse i at male det moderne byliv, og hans talent for at fange en stemning og et øjeblik gjorde ham hurtigt til en af de mest eftertragtede kunstnere i Danmark.

Foto: ’Portræt af en ung pige’, 1885 Den Hirsprungske Samling

Hvornår levede Wilhelm Hammershøi?

Wilhelm Hammershøi levede i perioden 1864-1916.

Hammershøi blev altså kun 51 år gammel da han døde af cancer.

Hvem var Hammershøi?

Wilhelm Hammershøi var en af de mest kendte danske kunstnere i starten af det 20. århundrede.

Hammershøi blev født i København. Han var søn af grosserer Christian Hammershøi og hustru Frederikke. Vilhelm Hammershøi tog sin kunstneriske uddannelse på Kunstakademiet i København, men fik tegneundervisning allerede fra en meget tidlig alder.

Hammershøi blev gift i 1891 med Ida Ilsted. Ida Ilsted var også en anerkendt kunstner. Hun blev født i Odense i 1859 og døde i København i 1933. Ilsted og Hammershøi var gift i 25 år. De boede i et hus på Strandgade i København, hvor Hammershøi malede nogle af sine mest berømte værker.

Hvad var Wilhelm Hammershøis mest berømte værk?

Wilhelm Hammershøis mest berømte værk er “Stue i Strandgade med solskin paa gulvet”. Det blev malet i 1901 og hænger på SMK i København

.

Vilhelm Hammershøi Stue i Strandgade med solskin paa gulvet, 1901

Hvilken kunstretning tilhører Vilhelm Hammershøi?

Realismen: Realisme i malerkunst er når man som kunstner forsøger at skildre virkeligheden så objektivt og nøjagtigt som muligt. Dette gøres typisk ved at bruge enkle og stilrene farver, og det er ofte dette der kendetegner Hammershøis værker.

I værkerne ligger dog ofte et lag af lys og støvpartikler, som giver en ganske særlig og personlig stemning, som siger meget om sindsstemninger hos både den afbillede, maleren og beskueren.

Hvor man man opleve Vilhelm Hammershøi?

SMK (Statens Museum for Kunst) Sølvgade 48-50, 1307 København K har en omfattende samling af værker fra Vilhelm Hammershøis hånd.

Ordrupgård Vilvordevej 110, 2920 Charlottenlund har også en del værker udstillet.

Den Hirschsprungske Samling Stockholmsgade 20, 2100 København Ø udstiller

Scroll to Top
%d bloggers like this: