Komplementærfarver forklaret

Komplementærfarver er farver, der står overfor hinanden på farvehjulet – også kaldet farveciklen. Det er farver, der supplerer hinanden og skaber kontrasterende og harmoniske farvekombinationer. De tre primære komplementærfarver er blå, rød og gul, og deres respektive komplementærfarver er orange, grøn og lilla (sekundærfarver), som du kan se i skemaet herunder.

Hvad er farver?

En farve er en kvalitet ved et objekt eller en overflade, der opfattes af vores øjne som en vis visuel egenskab. Farver opstår som et resultat af lys, der afspejles eller udsendes fra objekter og rammer vores øjne. Når lys rammer et objekt, absorberer objektet nogle af lysets bølgelængder og reflekterer andre. De reflekterede bølgelængder, der når vores øjne, opfattes som farver.

Farver kan beskrives ved forskellige egenskaber som:

  1. Farvetone: Det er det grundlæggende farvenavn, f.eks. rød, blå, grøn osv.
  2. Mætning: Angiver intensiteten eller renheden af en farve. Høj mætning betyder en ren farve, mens lav mætning resulterer i mere pastelagtige farver.
  3. Lysstyrke: Reflekterer, hvor lys eller mørk en farve er.

Hvilke farver er komplementærfarver?

Her får du en oversigt over komplementærfarverne til grundfarver og sort.

FarveKomplementærfarve
RødGrøn
GulLilla
BlåOrange
SortHvid*
Læg mærke til at komplementærfarven til en grundfarve er blandet af de to andre.

*At sort og hvid er komplementære er mere en vedtagelse end faktum. Både sort og hvid består nemlig i princippet af alle farver.

Hvad opnår man med komplementærfarverne?

Kontrast: Når man bruger komplementærfarver sammen, kan man opnå en række effekter. Én af de mest almindelige effekter er at skabe kontrast. Komplementærfarver, når de er placeret ved siden af hinanden, kan virke meget stærke og dominerende, og deres kontrast kan være meget visuelt tiltalende. Det kan også blive for dramatisk, så at anvende komplementærfarver kræver øvelse og et godt blik for hvad der fungerer sammen.

Harmoni: Komplementærfarver kan også bruges til at skabe en følelse af balance og harmoni i et billede. Når man bruger komplementærfarver i en farvepalet, kan man skabe et visuelt interessant og afbalanceret billede. Det er vigtigt at huske, at man ikke behøver at bruge komplementærfarver i lige store mængder for at opnå denne effekt. I stedet kan man bruge mere af en farve end den anden, eller man kan bruge forskellige nuancer af farverne for at skabe en mere subtil effekt.

Stemning: Komplementærfarver kan også have en følelsesmæssig påvirkning på betragteren. For eksempel kan orange og blå sammen skabe en følelse af energi og vitalitet, mens grøn og rød kan skabe en følelse af ro og afslapning. Derfor kan det være vigtigt at vælge de rigtige komplementærfarver, når man designer til en bestemt målgruppe eller formål.

Dybde: Mange malere bruger komplementærfarver til at skabe dybde og interesse i deres værker. For eksempel kan man bruge blå og orange sammen for at skabe et dramatisk blikfang, eller man kan bruge grøn og rød til at skabe en mere subtil effekt.

I alt kan komplementærfarver være en kraftfuld værktøj for at skabe kontraster og balance i et design, og kan give en følelsesmæssig påvirkning på betragteren. Ved at forstå farveteorien bag komplementærfarver, kan man blive bedre til at vælge farver og skabe en mere effektiv og tiltalende farvepalet.

Eksempler på farvekontraster i kunsten

Starry Night, Vincent van Gogh 1889
  1. Vincent van Gogh – van Gogh er kendt for at bruge stærke farvekontraster i sine malerier, som f.eks. i hans berømte “Starry Night”. Han anvendte ofte kontraster mellem komplementære farver som (varm) gult og blåt eller rødt og grønt.
  2. Henri Matisse – Matisse var også kendt for sin brug af farvekontraster i hans malerier. Hans værker var ofte karakteriseret ved farverige og stærke farver, som han kombinerede på en måde, der skabte en følelse af harmoni og balance.
  3. Wassily Kandinsky – Kandinsky var en pioner inden for abstrakt kunst og hans malerier var ofte domineret af lyse farver og stærke farvekontraster. Han anvendte farver til at udtrykke følelser og skabe stemninger i hans arbejde.
  4. Johannes Vermeer – Vermeer er kendt for at bruge farvekontraster på en subtil måde i hans malerier. Han brugte ofte kontraster mellem varme og kolde farver for at skabe en følelse af dybde og perspektiv.
  5. Paul Cézanne – Cézanne var en af de første kunstnere til at eksperimentere med farvekontraster i hans malerier. Han brugte ofte kontraster mellem varme og kolde farver, som han kombinerede på en måde, der skabte en følelse af balance og harmoni.
Pigen med perleørenring af Johannes Vermeer ca. 1665. Billedet domineres af kontrasten mellem gul og lilla (og mørk/lys kontrast)

Læs meget mere om komplementærfarver og lær at anvende dem, i artiklen om farvecirklen: Farvecirklen: Lær om Komplementærfarver
Her finder du også en skabelon til at lave din egen farvecirkel, så du kan lære om farvekontrasternes væsen.

Scroll to Top