Leonardo da Vinci – Liv og værker

Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci er en af de mest berømte kunstnere fra Renæssancen. Han var en meget produktiv kunstner, og efterlod sig en lang række værker, der spænder over maleri, tegning, arkitektur, ingeniørarbejde og meget mere. Hans mest kendte værker er nok ‘Den sidste nadver’ og ‘Mona Lisa’, men han har også skabt mange andre smukke og fascinerende værker.

Der er aldrig kommet noget menneske til verden
som vidste så meget som Leonardo

Frans den 1.

Hvad er Leonardo da Vinci kendt for?

Leonardo var et geni der mestrede flere fagområder:

 • Konstruktioner
 • Opfindelser
 • Arkitektur
 • Matematik
 • Forfatter
 • Anatomi
 • Botanik
 • Billedhugger
 • Kunstmaler
 • Tegner
 • Musiker (lyrespiller)
 • Sanger

Han dyrkede også både svømning og dykning, hvilket var atypisk på denne tid i historien.

Leonardo da Vincis hovedværker

Der er mange kendte værker at vælge imellem fra Leonardos hånd. Blandt andet:

 • Mona Lisa
 • Den sidste nadver
 • Bebudelsen
 • Selvportræt (tegning)
 • Den Vitruvianske mand (se neden for)
 • Kvinde med hermelin
 • Salvator Mundi
 • Madonna i grotten
 • Madonna og barnet med sankt Anne
 • Leda og svanen

Leonardo da Vinci tegninger

Mange af da Vinchis tegninger var studier til malerier, eller undersøgelser der analytisk afdækkede fx den menneskelige anatomi.

Den vitruvianske mand

Den vitruvianske mand – renæssancemanden

Leonardos blæktegning Den Vitruvianske mand stammer fra en af ​​hans mange notesbøger, som han anvendte i sine sene år. Tegningen er ledsaget af noter, skrevet i spejlskrift, om de ideelle menneskelige proportioner, som den romerske arkitekt Vitruvius opstillede i en bog om arkitektur fra det 1. århundrede fvt. Tegningen illustrerer Vitruvius’ teori om, at det ideelle menneske kunne passe ind i en cirkel og en firkant, to uforenelige former. Leonardo løste konceptet ved at tegne en mandsfigur i to overlejrede positioner – en med armene strakt ud til at passe i en firkant og en anden med ben og arme spredt i en cirkel. Værket viser ikke kun Leonardos indsats for at forstå betydningsfulde tekster, men også hans ønske om at udvide dem. Han var ikke den første til at illustrere Vitruvius’ begreber, men hans tegning blev senere den mest ikoniske, blandt andet fordi dens kombination af matematik, filosofi og kunst syntes at være et passende symbol på renæssancen.

Tegningen opbevares uudstillet i et klimakontrolleret arkiv, i Gallerie dell’Accademia i Venedig.

Studie af hænder

Der findes en del efterladte tegninger som viser hvordan den ekvilibristiske tegner Leonardo da Vinci mestrede opbygningen af anatomi ved hjælp af lys og skygge, og hvordan han kunne afslutte en tegning ved at lade meget stå ganske svagt opridset. Man fornemmer kvindes yndefulde bevægelser, i måden hænderne er afbilledet på.

Hvad har Leonardo da Vinci opfundet

Blandt Leonardo da Vincis opfindelser ser vi blandt andet:

– et forstørrelsesglas

– en kikkert

– en sejlbåd med en roligere gang

– et vindmøllehjul

– en brændende glødespids

– en maskine, der kunne flyve

Og det er kun et lille udpluk af de ting, Leonardo da Vinci opfandt. Han var en af de første opfindere, og hans produkter har haft stor indflydelse på den moderne verden.

Leonardo da Vinci og det gyldne snit

Leonardo forsøgte at påvise, at det gyldne snit ligger til grund for fx menneskets proportioner. Han anvendte selv det gyldne snit i mange af sine kunstværker. Det gyldne snit er et matematisk forhold mellem to længder, der gør, at de to længder ser ud til at være i perfekt forhold til hinanden.

Leonardo da vincis livshistorie

Leonardo da Vinci blev født i 1452 i Vinci, en lille by tæt på Firenze. Hans far var en notar, og hans mor var en bondepige. Leonardo voksede op hos sin far, og han blev uddannet hjemme. Da han var 15 år, begyndte han at studere kunst hos en af de førende kunstnere i Firenze, Verocchio. Andrea del Verrocchio anses almindeligvis for en af sin tids største kunstnere.

I 1482 blev Leonardo hyret af hertugen af Milan, Lodovico Sforza, til at arbejde i hans hof. I de næste 17 år arbejdede Leonardo på et utal af projekter for hertugen og hans familie. Han lavede malerier, skulpturer, bygningsdesign, maskiner og meget andet.

Han rejste rundt i Italien, og i 1513 kom han til Rom, hvor han mødte paven Leo X. Paven hyrede Leonardo til at lave et portræt af ham, men det blev aldrig færdigt.

I 1516 blev Leonardo hyret af Francois I af Frankrig og flyttede til Chateau du Clos Lucé i Amboise. Han arbejdede der indtil sin død i 1519.

Facts om Leonardo da Vinci

Hvor gammel blev Leonardo da Vinci

Hvad var Leonardo da Vincis fulde navn

Leonardo di ser Piero da Vinci

Hvornår blev Leonardo født?

Leonardo blev født 15. april 1452

Hvornår døde han?

2. maj 1519

Hvad hed Leonardo da Vincis forældre?

Far: Messer Piero Fruosino di Antonio da Vinci
Mor: Catherine 
Forældrene var ikke gift.

Hvor mange malerier har Leonardo da Vinci skabt?

Var da Vinci højrehåndet?

Leonardo var hverken højre- eller venstrehåndet, han kunne benytte begge hænder lige godt.

Hvor er Leonardo da Vinci begravet?

Leonardo blev begravet i kapellet i kirken Saint-Florentin i Amboise, men kirken eksisterer ikke længere, så ingen ved hvor graven er nu.

Var Leonardo da Vinci homoseksuel?

Leonardo blev ikke gift og der er heller ingen kendte forhold til kvinder. Derimod blev han beskyldt for homoseksualitet, men senere frikendt. Hvorvidt Leonardo var homoseksuel vide ikke, men der var og er en del rygter herom.

Scroll til toppen