Papirklip – en kunstform for alle

Papirklip er en kunstform, der er sjov for alle. Du kan bruge papirklip til at lave smukke kunstværker, pynte din bolig eller blot have det sjovt. Det er ikke kun en kunstnerisk diciplin som er anvendt til jul og påske, men derimod ved at være rigtig populær som decideret skulptur og design-kunst.

Hvordan kommer man i gang med papirklip?

Det er let at komme i gang med papirklip. Du kan finde papirklipssæt i mange butikker, eller du kan købe papir og saks og klippe selv. Hvis du vil have det bedste ud af din papirklip, så brug godt papir og en nem lille spids saks.

Når du har fundet dine materiale, så er det tid til at komme i gang. Lav først et par enkle figurer, så du får styr på teknikken. Når du føler dig tryg, så kan du begynde at eksperimentere med forskellige figurer og teknikker.

Papirklip er en sjov og kreativ kunstform, som alle kan være med til. Hvad venter du på? Kom i gang med at klippe i dag!

Forskellige måder at lave papirklip på:

Brug papirklip skabeloner

På nettet og i mange bøger fra biblioteket, kan man finde utallige skabeloner, som man kan bruge. Det kan være en fordel at starte med en skabelon, for på den måde at få styr på teknikken.

Når du er tryg med teknikken, kan du begynde at klippe figurerne ud af papiret uden skabelon og hygge dig med at lave dine egne kreationer.

Klippe ud af papiret

Det er også muligt at klippe figurerne ud af papiret uden brug af en skabelon. Dette kræver dog, at du er lidt dygtigere til at klippe.

Brug en papirklipssaks

En papirklipssaks er en saks, som er beregnet til at klippe papirklip med. Den har ofte en spids, som gør det nemmere at klippe små detaljer.

Lav enkle figurer selv

Prøv i starten ikke at have for store ambitioner med dine papirklip. Du skal bare lade saksen føre dig, og klippe ud af det blå. På den måde får du stor træning, i at klippe pænt og uden flossede kanter.

Når du har klippet et stykke tid, kan du begynde at lave simple figurer. Det kan f.eks. være en fugl eller et blad. Når du har styr på de simple figurer, kan du begynde at lave mere komplicerede figurer.

Har du brug for inspiration til dine papirklip, kan du tage et kig på HC Andersens papirklip. HC Andersen lavede fantastiske papirklip, som viser hvad en kreativ hjerne kombineret med mange års øvelse kan drive det til. Blandt hans papirklip findes noget af det smukkeste og mest finurlige, som er blevet lavet af papirklip.

Sådan klippes gækkebreve i papir

Et gækkebrev er en gammel dansk påske- og forårstradition, hvor man sender anonyme beskeder til venner og familie. Gækkebreve er normalt håndlavede og dekoreret med blomster eller andre forårsrelaterede illustrationer.

  1. Vælg et stykke papir i den ønskede farve og størrelse. Traditionelt bruges sort papir til papirklip, men du kan også bruge andre farver, afhængigt af dit ønske. Vil du skrive på papiret så find en farvet tush som er komplementær til papirfarven.
  2. Fold papiret i halvdelen og derefter igen i halvdelen, så du har en firkantet form.
  3. Fold nu firkanten i trekant ved at tage en af hjørnerne og fold det over til den modsatte side af firkanten.
  4. Klip runding eller hakker efter lyst, i den side af papiret som ikke er foldet. Dette vil skabe en fin ydre facon på dit gækkebrev.
  5. Klip nu en række figurer langs de foldede kanter med en saks. Du kan klippe lige linjer, zigzag-linjer eller forskellige former afhængigt af dit ønske.
  6. Når du har klippet alle de ønskede figurer, skal du åbne papiret forsigtigt og folde det ud.
  7. Hvis du vil have mere detaljerede papirklip, kan du folde papiret flere gange og skære figurer langs foldelinjerne. Jo flere gange du folder papiret, jo mere komplekse vil dine papirklip være.
  8. Pluk en forårsblomst som fx en vintergæk og træk den ind i dit brevs “huller”.
  9. Skriv et lille digt eller anden tekst rundt omkring udskæringerne og afslut med at sætte det antal prikker der passer med dit navn.

Tip, denne type klip kan benyttes til meget andet end blot gækkebreve. Prøv fx at klistre dem op på et farvet papir i passe partout og hæng de bedste op som kunstværker.

Teksten i et gækkebrev indeholder normalt en lille gåde eller en kort tekst, der er skrevet på en måde, så modtageren ikke kan gætte, hvem afsenderen er. I stedet for afsenderens navn skriver man et antal prikker, som svarer til antallet af bogstaver i afsenderens navn. Modtageren skal derefter gætte afsenderens identitet og skrive navnet på papiret. Hvis modtageren gætter rigtigt, skal afsenderen give en påskegave som præmie. Hvis modtageren gætter forkert, skal han eller hun give en påskegave til afsenderen.

Gækkebreve er en sjov og hyggelig måde at sprede forårsstemning og glæde på, og traditionen fortsætter stadig i dag i mange dele af Danmark.

Scroll to Top
%d bloggers like this: