Akrylmaling – Introduktion til maling med akryl

lær akrylmaleri online

Hvad er akrylmaling?

Akrylmaling er vandbaseret maling som tørrer meget hurtigt. Når den er tør er den vandfast og vil derfor ikke gå i opløsning hvis man maler ovenpå. På den måde adskiller malingen sig markant fra oliemaling som er meget længe om at tørre, og akvarel som ikke er vandfast når den er tør.

Akrylmaling består af tre hovedingredienser: Lim, pigment og opløsningsmiddel. Det er især mængden af pigment der afgøre om det er en god eller en dårlig kvalitet maling.

Hvilken akrylmaling er bedst?

Akrylfarver til hobbymaling bør efter min mening være af en god kvalitet, for man bliver dårligere til at male hvis malingen ikke har nok pigment eller er lavet af materialer der fx falmer. Hvis du har planer om at gøre maleriet til din profession, så er det meget vigtigt at benytte god maling, for at få et professionelt resultat der holder.

Heldigvis findes der mange gode mærker akrylmaling: Golden, Vallejo, Amsterdam, Liquitex, Schmincke, Winsor&Newton, Skovgaard&Frydensberg og Gallery er alle gode bud på maling. Man kan godt købe sig et lille sæt primærfarver hvid og sort, og på den måde komme relativt billigt i gang. Man skal være opmærksom på, at der ofte er tilbud ved køb af flere tuber eller flasker, mens sæt i mange tilfælde vil være dyrere end at købe farverne enkeltvist.

Køb hellere nogle store flasker end de helt små tuber. Man bruger en del maling, og det er ærgerligt at føle sig begrænset af hvor meget farve der er tilbage. Køb ikke mindre beholdere end 100mL og vælg helst dem i plast. Metaltuberne er slemme til at lække (og derved tørre ud) og svære at tømme helt.

“Tusser” med maling

Posca tusser er akrylmaling opblandet til en konsistens som minder om tusch. De er fantastiske til de finere detaljer i et maleri, som er meget nemmere at styre end med en pensel. Tusserne er også meget anvendelige til fx maling på sten.

På et eller andet tidspunkt kommer der sikkert konkurrenter der gør denne type redskaber billigere, men som det er i skrivende stund, findes der ikke et alternativt mærke.

Hvordan maler man med akrylmaling?

Akrylmaling er meget nemt at komme i gang med. Det er væsentligt nemmere end både akvarel og olie fordi der ikke kræves nogen synderlig teknik for at få et hæderligt resultat. (det er selvfølgelig en sandhed med modifikationer, for perfektion kræver selvfølgelig viden, øvelse og teknik).

Lær at male med akrylmaling ved at gå i gang på egen hånd. Mal helst abstrakte billeder det første stykke tid, og læg mærke til hvordan farver tørrer op.
Se også hvilke pensler du bedst kan lide at arbejde med. Der er virkelig ingen regler – nogle tilstræber synlige penselstrøg, andre perfektionere sammenflydning af maling, så fladen er helt jævn. Dette vil blive gennemgået i et selvstændigt indlæg senere.

Hvordan blander man akrylmaling?

Den nemmeste måde at blande akrylmaling på, er at hælde de to eller flere farver op på en (pap)tallerken, pallet eller i en blandeskål. Man kan godt bruge en pensel til at blande med, men man får nemt fyldt den op langt ind i hårene, så lad være med efterfølgende at male med denne pensel. En kunstnerspartel er det bedste at bruge. Den kan man få trykket pigmenterne godt sammen med.

Male med flydende akrylmaling

Akryl kan fortyndes med vand, så det er en god idé at lave nogle øvelser, hvor du ser hvor meget vand du rent faktisk kan arbejde ind i farven. Hvor meget afhænger af, hvad du maler på. Maler du på fx akryl eller akvarelpapir, så kan farven fortyndes rigtig meget, mens maling på lærred kræver en lidt tyk maling. Lærredet er jo ikke sugende når det er grundet.

Når man maler med tynd akrylmaling, er det en fordel at kende til akvarelmaleri. Se derfor indlægget: kursus i akvarel.

Hvordan fjernes maling?

Hvis malingen stadig er våd, er det nemt at skylle den af med vand, eller med en våd klud.

Tørre klatter kan ofte fjernes med neglen eller spartel/barberblad.

Hvordan får man akrylmaling af tøj? Jeg plejer at lægge det i blød og derefter skure på det med en svamp.

Forebyggelse er selvfølgelig smartest, så hav gerne noget arbejdstøj klar til de kunstneriske udfoldelser.

Hvilke materialer kan man male med akryl på?

Akrylmaling er i stand til at binde på mange forskellige overflader såsom træ, pap, papir, tekstil, glas, plastik osv. Når man maler på papir skal man dog benytte tykt akryl- eller akvarelpapir og spænde det op, så man ikke ender med et bulet resultat.

Yderligere materialer til akrylmaling

  • staffeli
  • spartel
  • tegneblyanter
  • afmaskningstape
  • fugtige klude
  • afdækning til gulv
  • godt naturligt (gulligt) lys
  • vand til rensning af pensler
  • Palette eller hvid tallerken

Er du interesseret i andre kunstteknikker?

Flydende akrylmaling kan bruges til den populære teknik: Fluid Art

Læs om pastelkridt her: Soft Pastel forklaret

Vidste du, at man kan lave linoleumstryk med akrylmaling? Se hvordan i dette indlæg: Linoleumstryk – Nem guide

Scroll to Top