Flydende akrylmaling – Sådan anvender du teknikken

Det har i nogle år været meget populært at “male” med flydende akrylmaling, og det er da også en sjov teknik som alle kan være med til.

Flydende akrylmaling, også kendt som “fluid paint” eller “pouring art”, er en populær teknik inden for maleri, hvor malingen fortyndes og hældes over en overflade for at skabe interessante mønstre og effekter. Ønsker du at arbejde med bobler og celler i malingen skal du tilføje silikoneolie til malingen, men det er muligt at skabe personlige værker uden.

Se hvordan fluid art foregår

Læs også om forskellen på fluid og heavy body akrylmaling.

Materialer

For at komme i gang med at lave fluid paint kunst, skal du først og fremmest samle følgende materialer:

 • Akrylmaling i forskellige farver. Den akrylmaling du normalt bruger til at male kunst med, er glimrende til formålet.
 • Pouring medium (flydende medium) fx Liquitex til at fortynde akrylmalingen med
 • Silikoneolie (hvis der ønsker celler) Se særskilt afsnit om silikoneolien nedenfor
 • Skeer eller pinde til at røre maling med
 • Engangskrus eller lignende bægre til at blande maling i og hælde med
 • En overflade til at male på (f.eks. en lærred, en træplade eller papir)
 • Handsker
 • En bakke til at opfange overskydende maling i
 • En mursten, nogle lister eller anden “piedestal” som kan løfte værket, så det kan dryppe af uden at sætte sig fast
 • Voksdug eller anden beskyttelse af omgivelserne
 • Forklæde
 • En varmepistol eller en gasbrænder (hvis du anvender silikoneolie)
 • Malingstape kan bruges at af afmaske områder du ikke vil have maling på

Trin for trin guide til flydende akrylmaling

Trin 1: Afdæk området du vil arbejde på med fx voksdug, malertape mv. Denne type kreativ leg sviner. Læg dit lærred eller underlag på fx en mursten i en bakke, så det bliver løftet fra bordet.

Trin 2: Forbered malingen Start med at hælde lidt af hver farve akrylmaling i separate plastikkrus eller -beholdere. Tilføj derefter en lille mængde medium til hver krus og bland godt med en ske eller piskeris. Mængden af medium afhænger af den ønskede konsistens af malingen, men en god tommelfingerregel er at bruge en del medium til to dele maling.

Trin 3: Bland farverne Når hver farve er forberedt, kan du begynde at blande dem sammen for at skabe interessante mønstre og farvekombinationer. Du kan blande farverne i separate krus og derefter hælde dem på overfladen, eller du kan hælde farverne direkte på overfladen og blande dem der. Brug en ske eller piskeris til at blande farverne forsigtigt sammen for at undgå at blande dem for meget og skabe en ensfarvet blanding.

Trin 4: Hæld malingen Når du har opnået den ønskede farve og konsistens af malingen, er det tid til at hælde den over overfladen. Hæld malingen langsomt og jævnt over overfladen, så den spredes og flyder naturligt. Du kan justere mængden af maling og retningen af hældningen for at skabe forskellige mønstre og effekter.

Trin 5: Skab mønstre Brug en piskeris, en pensel eller dine hænder til at skabe mønstre og bevægelse i malingen. Træk forsigtigt farverne rundt på overfladen for at skabe forskellige mønstre og effekter. Du kan også vippe overfladen for at få malingen til at flyde i forskellige retninger.

Trin 6: Lad det tørre Efter at have opnået den ønskede effekt, skal du lade malingen tørre i mindst 24 timer. Når malingen er helt tør, kan du tilføje yderligere detaljer.

Silikoneoliens betydning i fluid paint

Silikoneolie er en populær tilføjelse til flydende akrylmaling, da det kan skabe interessante celler og bobler i malingen. Disse celler dannes på grund af en forskel i densitet mellem farverne i malingen, skabt af silikoneolien. Antallet af celler og størrelsen af ​​cellerne afhænger derfor af de forskellige densiteter af farverne.

Her er en beskrivelse af, hvordan du kan bruge silikoneolie i din fluid paint kunst:

Trin 1: Forbered materialer og værktøjer For at bruge silikoneolie i din fluid paint kunst, skal du bruge følgende materialer og værktøjer:

 • Flydende akrylmaling i forskellige farver
 • En medium, der vil hjælpe malingen med at flyde og strømme
 • En overflade at male på (f.eks. et lærred, en træplade eller en papirplade)
 • Engangsplastikkrus eller -beholdere
 • En blanding af skeer eller en piskeris
 • Silikoneolie (fås i forskellige viskositeter)
 • Gasbrænder, varmepistol eller lignende varmekilde
 • En plastikdug eller noget andet for at beskytte dit arbejdsområde
 • Eventuelt handsker for at beskytte hænderne

Trin 2: Forbered malingen: Start med at hælde lidt af hver farve akrylmaling i separate plastikkrus eller -beholdere. Tilføj derefter en lille mængde medium til hver krus og bland godt med en ske eller piskeris. Mængden af medium afhænger af den ønskede konsistens af malingen, men en god tommelfingerregel er at bruge en del medium til to dele maling.

Trin 3: Tilføj silikoneolie: Tilsæt nu et par dråber af silikoneolie til en eller flere af farverne og rør forsigtigt med en ske eller piskeris. Antallet af dråber silikoneolie afhænger af viskositeten af olien og mængden af maling, men en god tommelfingerregel er at bruge 2-3 dråber pr. 15ml maling.

Trin 4: Hæld malingen: Når hver farve er forberedt, kan du begynde at hælde dem over overfladen. Hæld malingen langsomt og jævnt over overfladen, så den spredes og flyder naturligt. Du kan justere mængden af maling og retningen af hældningen for at skabe forskellige mønstre og effekter.

Trin 5: Skab celler: Silikoneolie kan skabe celler og bobler i malingen, når det kommer i kontakt med malingen. For at skabe celler, skal du tage en dråbe silikoneolie og dryppe det over malingen på overfladen. Brug derefter en piskeris eller pensel til at trække forsigtigt gennem malingen og olien, så cellerne opstår. Gentag dette trin efter behov for at opnå ønsket effekt.

Trin 6: Brug varmepistol eller gasbrænder for at få cellerne til at opstå og vokse. (jeg kan ikke helt gennemskue om det skyldes forskel i densitet eller produkt, om man skal bruge gasbrænder eller ej. Jeg skulle.

Trin 7: Lad dit billede tørre.

Mal “akvarel” med flydende akrylmaling

At male “akvarel” med akrylmaling er også en mulighed. Med andre ord, kan akrylmaling bruges som vandfarve hvis den fortydes.

Her er nogle grundlæggende trin til at anvende flydende akrylmaling som vandfarve:

 1. Forbered dit papir: Fastgør akvarelpapir på en plan overflade med en god malertape.
  Det kan være en god idé at prøve teknikken på en testoverflade først.
 2. Fortynd din akrylmaling: Bland din akrylmaling med vand i en forhold på ca. 1:1. Det kan variere afhængigt af den ønskede farveintensitet og effekt. Du kan også eksperimentere med at bruge forskellige mængder vand for at skabe forskellige effekter.
 3. Påfør malingen på papiret: Du kan anvende den fortyndede akrylmaling som vandfarve ved hjælp af en pensel, svamp eller sprayflaske. Du kan også prøve at dryppe malingen på overfladen og lade det sprede sig naturligt.
 4. Skab teksturer og effekter: Du kan eksperimentere med forskellige teknikker og værktøjer for at skabe teksturer og effekter i din kunst. For eksempel kan du bruge en skraber eller en tandbørste til at skabe sprøjt og sprøjt af farve, eller du kan bruge en våd svamp eller en tør børste til at skabe strukturer og stregtegn.
 5. Lad det tørre: Når du er færdig med at påføre din akrylmaling som vandfarve, skal du lade det tørre helt, før du tilføjer yderligere detaljer eller lag af maling. Har du travlt, kan du tørre med en hårtørrer – men pas på at malingen ikke bliver skubbet af den kraftige vind.

Husk at eksperimentere og have det sjovt med at bruge akrylmaling som vandfarve. Det er en kreativ proces, der kan føre til smukke og unikke resultater.

Scroll to Top
%d bloggers like this: