Jeff Koons: Kunstner eller kommerciel fidusmager?

Jeffrey Lynn Koons er en amerikansk samtidskunstner, der er anerkendt for sit arbejde med populærkultur og sine skulpturer, der afbilder hverdagsobjekter, herunder ballondyr, der er fremstillet i rustfrit stål med spejlblanke overflader. Han bor og arbejder både i New York City og sin hjemby York, Pennsylvania. Hans værker er blevet solgt for store summer, herunder mindst to rekordauktionspriser for et værk af en levende kunstner: 58,4 millioner dollars for “Balloon Dog (Orange)” i 2013 og 91,1 millioner dollars for “Rabbit” i 2019.

Jeff Koons biografi

Jeff Koons blev født den 21. januar 1955 i York, Pennsylvania. Hans far var møbelhandler og indretningsarkitekt, mens hans mor var syerske. Som niårig udstillede faderen gamle mesterværker, som Koons kopierede og underskrev, i vinduet til sin butik i et forsøg på at tiltrække besøgende. Som barn solgte han indpakningspapir og slik fra dør til dør efter skoletid. Som teenager beundrede han Salvador Dalí så meget, at han besøgte ham på St. Regis Hotel i New York City.

Koons begyndte sin karriere i 1970’erne og fik sit gennembrud i 1980’erne med serien “The New” og “Equilibrium”. Han er kendt for at bruge industrielle materialer som rustfrit stål, porcelæn og plastik til at skabe sine kunstværker. Hans arbejde har ofte en poleret og glat overflade, der skaber en blanding af kitsch og glamour.

Koons studerede maleri på Maryland Institute College of Art i Baltimore og på School of the Art Institute of Chicago. Mens han var studerende på Art Institute, mødte Koons kunstneren Ed Paschke, der blev en stor indflydelse og som Koons arbejdede som studieassistent for i slutningen af 1970’erne. Efter at have afsluttet sin uddannelse flyttede Koons til New York i 1977 og arbejdede ved medlemsbordet på Museum of Modern Art, samtidig med at han etablerede sig som kunstner.

Jeff Koons fik sin store gennembrud i midten af 1980’erne som en del af en kunstnergeneration, der udforskede kunstens betydning i en mediesatueret æra. Han fik anerkendelse i 1980’erne og oprettede efterfølgende en fabrikslignende kunstnerstudio i et loft i SoHo-kvarteret på hjørnet af Houston Street og Broadway i New York. Studiet var bemandet med over 30 assistenter, hver især ansvarlige for forskellige aspekter af hans arbejde – på samme måde som Andy Warhols Factory. Koons’ værker blev produceret ved hjælp af en metode kendt som kunstfremstilling. Indtil 2019 havde Koons et 1500 m2 stort studie nær de gamle Hudson rail yards i Chelsea og beskæftigede mellem 90 og 120 assistenter til at producere hans værker. For nylig har Koons reduceret sin stab og skiftet til mere automatiserede produktionsformer og flyttet til en meget mindre studieplads. Koons brugte et farve-efter-tal system, så hver af hans assistenter kunne udføre hans lærreder og skulpturer, som om de var blevet lavet “af én hånd”.

Jeff Koons kunst

Koons’ arbejde har været genstand for både beundring og kritik. Nogle ser ham som en genial kunstner, der udfordrer grænserne for kunst, mens andre ser hans værker som overfladiske og kommercielle. Hans kunstværker har opnået rekordpriser på auktioner og er blevet udstillet på museer og gallerier over hele verden.

Jeff Koons’ arbejde spænder over flere forskellige serier og temaer. Han har arbejdet med oppustelige objekter, som ballondyr, og har også udforsket konceptuel skulptur, reklame og alkoholrelaterede motiver. Nogle af hans mest kendte værker inkluderer skulpturer som Rabbit, Balloon Dog og Puppy.

Nogle af Koons mest berømte værker inkluderer “Balloon Dog” serien, hvor han skaber gigantiske skulpturer af ballondyr i forskellige farver. Han er også kendt for værker som “Rabbit”, “Puppy” og “Michael Jackson and Bubbles”. Mange af hans kunstværker udforsker temaer som idolisering, forbrugerisme, popkultur og kitch. Værker som Rabbit og Balloon Dog er blevet solgt for rekordpriser og er blevet udstillet på museer og gallerier over hele verden.

Koons’ arbejde har skabt debat og diskussion inden for kunstverdenen og har gjort ham til en af de mest kendte og kontroversielle samtidskunstnere i vores tid.


Michael Jackson and Bubbles. (2023, April 13). In Wikipedia.

Michael Jackson and Bubbles

“Michael Jackson and Bubbles” er en skulptur lavet af Jeff Koons. Denne skulptur blev skabt i 1988 og viser den berømte popstjerne Michael Jackson sammen med sin kæledyrssjimpanse ved navn Bubbles. Skulpturen er en del af Koons’ serie kaldet “Banality”, hvor han afbilder almindelige genstande og figurer fra populærkulturen.

Skulpturen er skabt i porcelæn og er håndmalet for at opnå en realistisk effekt. Den viser Michael Jackson iført en blå jakke med guldsyninger og stående med armene omkring Bubbles. Figuren af Bubbles er klædt i en hvid skjorte og sidder på en piedestal ved siden af Jackson.

“Michael Jackson and Bubbles” er blevet genstand for diskussion og debat. Nogle ser skulpturen som en hyldest til den berømte musiker og et symbol på popkulturens ikonografi. Andre mener, at den er et eksempel på Koons’ fascination af celebritykultur og hans kritik af forbrugerkulturen.

Scroll to Top