Kunstterapi – Hvad er kunstterapi og hvordan foregår det?

Kunstterapi er en terapeutisk praksis, hvor kunst anvendes som en del af behandlingen af psykologiske eller emotionelle problemer. Kunstterapi kan hjælpe med at øge selvbevidsthed og forståelse af følelser og tanker, forbedre kommunikation og relationer, reducere stress og angst og forbedre mental sundhed og trivsel.

Hvordan foregår kunstterapi?

Under kunstterapi vil en kunstterapeut guide klienten til at bruge forskellige kunstneriske materialer og teknikker, såsom maling, tegning eller skulptur, til at udforske deres følelser og udtrykke sig på en kreativ måde. Klienten behøver ikke at have tidligere erfaring med kunst for at drage fordel af kunstterapi.

Kunstterapi kan foregå på forskellige måder afhængigt af terapeutens metode og klientens behov. Generelt er kunstterapi en terapeutisk proces, hvor klienten bruger kunstneriske materialer og teknikker til at udforske og udtrykke sine følelser, tanker og oplevelser.

Typisk vil klienten arbejde med forskellige kunstneriske materialer og teknikker, såsom maling, tegning, ler eller collage, under vejledning af en professionel kunstterapeut. Terapeuten vil guide klienten gennem processen og opmuntre klienten til at udtrykke sig på en måde, der er meningsfuld og terapeutisk.

Kunstterapi kan være en individuel eller gruppeproces, og sessionerne kan variere i varighed og hyppighed afhængigt af klientens behov og terapeutens planlægning. Der kan også være en blanding af både verbale og non-verbale interaktioner i kunstterapi sessioner, da kunstterapi tilbyder en unik måde at udtrykke og forstå følelser og tanker på, som kan være svære at udtrykke gennem ord alene.

Mens klienten arbejder med kunst, vil terapeuten observere og stille spørgsmål for at hjælpe klienten med at reflektere over deres arbejde og udforske deres følelser og tanker. Terapeuten vil også hjælpe klienten med at tolke og forstå deres kunstneriske arbejde og anvende denne indsigt til at understøtte klientens terapeutiske proces og personlige udvikling.

Inden du indgår i et kunstterapeutisk forløb, er det godt at spørge terapeuten hvordan terapien vil forløbe. Vil der fx være:

  • Drømmerejser
  • Andre til stede
  • Musik
  • Individuel evaluering
  • Mulighed for at tale om sine problemer
  • Pauser indlagt

Kunstterapiuddannelser er private

I Danmark er kunstterapi ikke en videnskabelig anerkendt uddannelse på universitetsniveau. Det betyder, at der ikke findes offentligt finansierede uddannelser i kunstterapi i Danmark, og at kunstterapi som profession ikke rigtig er anerkendt af de danske myndigheder. Musikterapi er derimod en universitetsuddannelse i Danmark, så man kan undre sig meget over denne kendsgerning.

I stedet tilbyder private uddannelsesinstitutioner i Danmark uddannelser i kunstterapi, der er selvbetalt og ofte meget dyre. Disse institutioner kan variere i deres indhold og kvalitet, og det kan være vanskeligt at evaluere deres effektivitet og kvalitet. For nogle år siden, opdagede jeg fx at en uddannelsesudbyder selv kun lige var startet på en uddannelse som kunstterapeut og sideløbende med sin egen uddannelse tilbød en virkelig dyr uddannelse til andre. Hvis du søger uddannelse som kunstterapeut, bør du derfor være meget, meget kritisk før du tilmelder dig.

Det er vigtigt at bemærke, at mens kunstterapi ikke er en videnskabelig uddannelse i Danmark, har det vist sig at have positive resultater i behandlingen af en række psykiske og fysiske sundhedsproblemer. Der er også mange studier, der understøtter kunstterapiens terapeutiske effektivitet og dens potentiale til at fremme trivsel og velvære.

Det er derfor vigtigt at vælge en uddannelsesinstitution, der har en stærk faglig baggrund og som har et klart fokus på at uddanne terapeuter i overensstemmelse med de højeste standarder for klinisk praksis. Potentielle studerende bør undersøge deres muligheder grundigt og overveje deres karrieremål og interesser, inden de vælger at investere i en uddannelse i kunstterapi.

Her kan du uddanne dig til kunstterapeut

Der findes to større skoler som tilbyder uddannelse til kunstterapeut i Danmark:

Den ældste og nok også mest seriøse kunstterapeutuddannelse fås hos Kunstterapiuddannelse v/ Rüdiger Mövens. Uddannelsen er en Rudolf Steiner kunstterapiuddannelse, så den henvender sig til mennesker der deler dette særlige menneskesyn.

Herudover findes en seriøs udbyder mere, som dog ikke er en akademisk uddannelse, selvom det ser sådan ud ved første øjekast. Uddannelse til kunstterapeut kan foregå på UCL.

Herudover er der flere psykoterapeutiske uddannelser som også indeholder moduler af kunstterapi.

Vil man gerne have en anerkendt uddannelse som kunstterapeut, er det værd at se mod udlandet. Her er der flere steder man kan få en videnskabelig funderet uddannelse på universitetsniveau.

Online kunstterapeutuddannelser findes også, og her kan man faktisk komme igennem nogle fine forløb, uden at skulle af med en større formue. Se fx mulighederne på Skilshare.com hvor man kun skal betale, hvis man ønsker at afslutte med et (ligegyldigt) diplom.

Er Mandala kunstterapi?

Mandala er faktisk en kunstterapiform, som tømmer hovedet for tanker og hvor målet er at man bliver et med sin tegning. På kunstskolen.dk finder du en omfattende bog med mandalaer, lige til at printe ud helt gratis. Se her: Mandala: Gratis malebog med 51 mandala tegninger

Scroll to Top